Silis Kumu Nedir?
Dünyanın birçok yerinde ve çokça bulunan madenlerden bir tanesidir. Silis kumu yüksek sertliktedir. Ülkemizin çoğunlukla Trakya ve Şile bölgelerinde bulunur. Madenlerin karakter yapısına ve bölgelere göre bünyelerindeki silis oranları, kimyasal yapıları ve sertlik oranları değişir. Silis kumları nemli ve kuru olarak sanayide kullanılabilir. Silis kumlarının kullanım alanları çok çeşitlidir. İnşaat sektörünün birçok alanında hammadde olarak kullanılır. Ayrıca temel olarak filtre kumu, döküm kumu ve cam üretiminde silis kumu kullanılmaktadır. Silis kumu genellikle sarı, gri, bej ve beyaz renklerdedir.
Firmamızın modern tesislerinde yıkama, eleme ve kurutma işlemine tabi tutularak istenilen boyutlarda her çeşit silis kumu ve çakılı üretilmektedir.
Ürünlerin tane boyutu, AFS, nem vb. özelliklerinin analizi kendi bünyemizde bulunan laboratuvarlarımızda yapıldıktan sonra müşterilerimize sunulmaktadır.
Ocak yapısı itibari ile silis kumları kara esaslı ve doğal ufalanma ile oluşmuş ve üzeri musselstone tabakaları ile örtülmüştür. Bu nedenle diğer kumlardan farklı olarak ocaktan çıktığı zaman dahi eser miktarda kil bulunmakta olup, organik madde ve tuz içermemektedir. Bu özelliği ile arıtma tesislerinde yosunlaşmaya yol açmaz ve filtrelerin tıkanmasını önler.
Son dönemlerde; Maldivler’den beyaz kum getirmek veya beyaz kum yerine doğaya zarar veren mermer tozu gibi alternatiflere yönelmek yerine Türkiye’de Bodrum, Marmaris ve Göcek’te birçok otelin plajında doğal “Silis Kumu”’ tercih edilmektedir. Fakat her silis kumu plaj kullanımına uygun değildir.
Edirne ili Süloğlu ilçesindeki madenimizden çıkarılan silis kumu, tabiatta doğal olarak bulunur; kırma işlemi sonucunda elde edilmediği için yuvarlak yapıdadır ve köşeli değildir. TSE belgelidir. TS EN 12904’e uygundur. Plajlarda gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Plajlarda Silis Kumu kullanımı hakkında hazırladığımız ayrıntılı açıklamamıza buradan ulaşabilirsiniz.