Vanomat Vana Ceketi

Vanomat Vana Ceketleri; çözülebilir yastık sistemi ile geliştirilmiş, enerji tasarrufu sağlamasının yanısıra işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlaması, kolay sökülüp takılabilmesi nedeniyle zaman tasarrufu sağlaması (üretim kayıplarının minimum olması) ve son teknoloji ürünlerin kullanımına olanak vermesi açısından en çok tercih edilen izolasyon sistemi olmuştur. İzolasyon uygulaması olmayan sıcak hat vanalarında ciddi miktarda enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Bir vanadaki ısı kaybı; o vananın bağlı bulunduğu en az 1 metre uzunluğundaki borudaki ısı kaybına eşdeğerdir.(Kaynak: Department of Environment Energy Efficiency Programme ). Fabrikalardaki vanaların miktarları gözönüne alındığında yüzlerce metre borunun izolasyonsuz olduğu kadar bir ısı kaybı olduğu görülmektedir. Sökülüp takılabilir şekilde tasarlanan vana ceketleri vanaların bakım ve arıza durumlarına göre tekrar tekrar sökülüp takılabilmektedir.

AVANTAJLARI :

  • Isı kayıplarını azaltır.
  • Dış yüzey sıcaklığını düşürdüğü için yanıklardan doğan iş kayıplarını önler, iş güvenliğini artırır.
  • Montajı kolaydır, özel bir bilgi gerektirmeden takılabilir.
  • Demontajı kolaydır, çok kısa sürede sökülüp tekrar yerine takılabilir.
  • Defalarca sökülüp takılabilir. Sabit izolasyon gibi her seferinde yeni malzeme kullanılmasına gerek yoktur.
  • İzolasyona bir kez masraf yapılır, uzun süre kullanılır.
  • Vana ceketinin dış kumaşı silikon kaplı olduğundan dış ortamlarda kullanılabilir; sıvı, yağ, yakıt vb. sıvıların içeri girerek izolasyon keçesine zarar vermesini engeller.

TEKNİK ÖZELLİKLER :

Cam Elyaf Kumaşlar : Vana ceketlerinde ağırlıklı olarak silikon kaplı ve ya PTFE kaplı cam elyaf kumaşlar kullanılmaktadır. Dokunmuş cam elyaf kumaşın üzeri silikon ya da PTFE kaplanarak sıvı, yağ, yakıt vb. Sıvıların içeri girmesi engellenir. Cam elyaf kumaş 500-550 °C’ye kadar kullanılabilmektedir.

Silikon kaplı cam elyaf kumaşın sürekli kullanım sıcaklığı ise 230 °C , PTFE kaplı kumaşın 300 °C dir. Çalışma şartlarına bağlı olarak daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı cam elyaf kumaşlar kullanılabilmektedir (1000 °C’ye kadar). Kumaşlar Alman Normu DIN 4102 ye göre A1 , A2, B1 sınıfı Yanmaz Malzemeler Grubundadır.

İzolasyon Malzemesi : Isı kaybını azaltmak amacıyla vana ceketinin içine uygun kalınlıkta izolasyon keçesi konmaktadır. Vananın çalışma sıcaklığına ve istenen ısı kaybına bağlı olarak bilgisayarda yapılan ısı hesaplamalarına bağlı olarak uygun izolasyon keçesi ve izolasyon kalınlığı teknik ekibimiz tarafından belirlenmektedir.İzolasyon keçesi olarak farklı yoğunluklarda ve kalınlıklarda cam yünü, taş yünü ve Filomat izolasyon keçesi kullanılmaktadır. Kullanılan izolasyon keçeleri Alman Normu olan DIN 4102 ’ye göre A sınıfı yanmaz malzemeler grubundadır.

Aksesuarlar : Vana ceketini monte etmek için ve izolasyon keçesinin dağılmasını engellemek için paslanmaz çelikten kopçalar kullanılmaktadır. Yine paslanmaz çelikten mamul olan bağlama teli bu kopçalardan geçirilerek vana ceketi kolayca yerine monte edilir.

Alternatifli olarak vana ceketleri cırt cırtlı üretilebilmektedir.

Ceketlerin dikiminde yüksek sıcaklığa dayanıklı cam dikiş ipliği ya da Para-aramid dikiş ipliği kullanılmaktadır.

Kenarlardaki ısı kaçaklarının önlenmesi ve montaj kolaylığı sağlanması amacıyla vana ceketinin kenarlarında bağlama ipleri bulunmaktadır. İzolasyonsuz yüzeyle temas etme ihtimali olduğundan bu iplerin de yüksek sıcaklığa dayanıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle cam elyaf bağlama ipleri kullanılmalıdır